A New Deal to save Europe

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Why is the European idea dying? The answers are clear: involuntary unemployment and involuntary intra-EU migration (…) To “take back our country,” we need to reclaim common decency and restore common sense across Europe

Yanis Varoufakis wil de EU redden met een New Deal bestaande uit investeringen, werkgelegenheidsgaranties en een anti-armoedebeleid. Zijn beweging DiEM25 komt binnenkort met een uitgewerkt plan. Varoufakis is op 26 februari in Amsterdam en gaat daar in debat met Nederlandse politici.

0

Reacties (19)

#1 Grimmm

Yanis wil vooral investeren in de arme delen van de EU. Om de EU te redden. Maar deed de EU dat niet al ? En was dat niet juist een van de dingen waar de anti-EU lobby uit de rijkere landen, waaronder Engeland, tegen ageerde ?

  • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

@1: armere delen of armere mensen? Je kunt het geografisch bekijken, ik zie het meer als sociaal, ook voor het noorden geldt: een groei van de ongelijkheid gaat de EU de das omdoen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: “Maar deed de EU dat niet al?”
Tot nu toe wel op heel erg beperkte schaal (want de rijkere EU-landen maken net zo goed gebruik van de EU-subsidiepotjes als de armere landen, dus netto is de transfer erg laag, wat dat betreft lijkt de EU best veel op Nederland tegenwoordig). Daarnaast wordt voor met name Griekenland deze geldstroom ongedaan gemaakt door de rentebetalingen die ze in omgekeerde richting moeten sturen, waardoor de overheid niet kan investeren (voor zover ze dat al mag van de Troika).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 børkbørkbørk

Noem mij cynisch, maar ik heb geen enkel vertrouwen in een dergelijke beweging noch in de motieven van Varoufakis. Dat plan leest als dagdromerij van het type dat elke poging tot politieke samenwerking met realisten bij voorbaat verlamt. Het begint met “the right to a job paying a living wage, decent housing, high-quality health care and education, and a clean environment” en dat is al bijna onhaalbaar. In Griekenland en Spanje is de werkloosheid ongelofelijk hoog. Hoe gaan die ooit genoeg banen scheppen? Zie hier het briljante plan:

“An employment guarantee scheme to provide living-wage jobs in the public and non-profit sectors for every European in their home country, available on demand for all who want them.” Dus de overheid moet iedereen die wil in dienst nemen. Dat zijn alleen in Griekenland al een miljoen nieuwe ambtenaren, oftewel een krappe €20 miljard per jaar. Spanje telt 4.3 miljoen werklozen.

Maar dat is nog niet genoeg: “An anti-poverty fund” moet er ook komen en “A universal basic dividend to socialize a greater share of growing returns to capital.” Het laatste punt betekent volgens mij gewoon “belasting” en het eerste punt is onduidelijk, maar betekent waarschijnlijk “de welvarende lidstaten draaien op voor de arme zonder dat daar ook maar enige consequenties aan vastzitten”.

Als je de EU op wilt blazen, is dat inderdaad wel de snelste manier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 KJH

Ik lees Yanis’ schrijfsels altijd wel, maar ik denk dat hij de laatste tijd toch steeds minder inzicht in de inner workings van de machine heeft. Kom waarschijnlijk omdat hij er al weer wat langer wat verder van af staat.

Ik denk dat het grote probleem van een de EU is, dat ze willen zijn ‘net zoals de VS, maar niet zoals de VS’. Met andere woorden, ze willen wel de verbondenheid en de grootsheid, maar niet de slechte sociale voorzieningen ofzo. Of om het nog platter te zeggen: wel de lusten, niet de lasten.

En dat kan niet. De VS is ingericht zoals zij is, omdat dat de manier is, waarop dat gaat als je zo’n grote lap land met zoveel mensen te besturen hebt op een democratische manier. Een transfer-unie kan wel, net als allerlei andere maatregelen (EU defensie etc) die van de EU een echt land moeten maken, maar niet zonder dat het slechter wordt voor mensen in succesvolle landen. En zie die daar maar eens van te overtuigen. In de VS was er een oorlog voor nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Micowoco

@5: De EU heeft geen leger, de VS besteden er ruim de helft aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 børkbørkbørk

@6: 54% van het *federale* “discretionary budget”. Wikipedia schrijft: “… places defense and homeland security spending between 5% and 6% of GDP.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jos van Dijk

@4:

Het begint met “the right to a job paying a living wage, decent housing, high-quality health care and education, and a clean environment” en dat is al bijna onhaalbaar.

Zo’n zeventig jaar geleden waren dit doelen van de meeste centrumlinkse regeringen in West-Europa. Het continent is rijker en rijker geworden inmiddels. Wat is er gebeurd dat het ‘bijna onhaalbaar’ tegenwoordig realistisch klinkt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 børkbørkbørk

@8: We hebben hier een redelijke benadering van dat ideaal, maar je ziet het al langzaam achteruit gaan, maar Griekenland en Spanje (en nog meer landen) hebben ons niveau nooit gehaald. Bovendien is de “boom” van de jaren ’50 en ’60 voorbij, evenals het potverteren van de jaren ’90 en Griekenland en Spanje hebben ook nog eens hoge schulden en weinig productievermogen. Hoe ga je dan een fatsoenlijk minimumloon daar invoeren? Bovendien betekent “the right to a job” het scheppen van banen voor miljoenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Winston Smith

@9: Op Cuba is men met recht trots op bijvoorbeeld zijn gezondheidszorg en onderwijs. Ik wil niet beweren dat de levensstandaard verder identiek is aan de onze of zo, maar sociaal-economische keuzes maken wel degelijk uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Kacebee

Dit is het zoveelste linkse plan dat goed klinkt maar niet werkt. Meer overheid garandeert uit de hand lopende kosten; deze afwentelen op bedrijven vermindert de concurrentiekracht. Na korte tijd is het hele land aan de bedelstaf.

Wanneer dringt het nu eens door? Voor economische groei moet de overheid kleiner: minder regels en minder belastingen. Daarnaast moet Griekenland de munt kunnen devalueren en de schuldeisers in de kou zetten. Uiteraard kan dat allemaal alleen buiten de EU én buiten de Euro, maar daarvoor zijn de regenten in Brussel nog lang niet klaar.

De politieke, economische en humanitaire ramp die Griekenland heet zal dus nog wel een tijdje voortduren, tot het geld overal helemaal op is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 KJH

@6: De helft van wat? Het defensiebudget van de VS is iets minder dan 4% van het BNP.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 KJH

@7: Waarop je nog zou kunnen zeggen: homeland security is zoiets als de kustwacht, de KMAR, en wat andere diensten die we in Nederland ook bij Rijkswaterstaat en MinVenJ leggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Lennart

@11: Altijd Grappig, dat “kleinere overheid” verhaal. De problemen in Griekenland begonnen pas echt toen ze gedwongen werden om de overheid fors te verkleinen. Maar blijft maar lekker in je neoliberale sprookjes geloven, hoor. De jaren ’80 zijn een leuke tijd om in te blijven steken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 [email protected]

@13: homeland security is zoiets als de kustwacht

Nee de “coast guard” is zoiets als de kustwacht. Homeland security is opgericht na 9/11 en heeft vrijwel geen burgerfuncties.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Kacebee

@14:

De problemen in Griekenland begonnen pas echt toen ze gedwongen werden om de overheid fors te verkleinen.

Ik wist niet dat de overheid in Griekenland geld in het laatje brengt. In dat geval moeten we er in Nederland misschien ook maar meer van hebben!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Lennart

@16:
“Ik wist niet dat de overheid in Griekenland geld in het laatje brengt. ”

Ik ook niet, en volgens mij is dat ook niet zo. Waar heb je dit onzinnige idee vandaan ? Of probeerde je de aandacht af te leiden van het feit dat de Griekse economie in elkaar stortte nadat de bezuinigingen waren doorgevoerd ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Kacebee

@17: In 2009, vóórdat er een buitenlandse interventie was geweest, balanceerde Griekenland al op de rand van een faillissement. Omdat men de Euro niet in gevaar wilde brengen én Griekenland niet uit de muntunie wilde zetten, is toen besloten noodleningen te verschaffen. De andere Eurolanden vonden alleen wel dat dat gepaard moest gaan met bezuinigingen op de (veel te grote) overheid.

De problemen zijn dus niet begonnen met de bezuinigingen, die bezuinigingen waren het gevolg van langdurig te veel uitgeven.

Uiteraard is de gekozen “oplossing” totaal fout. Griekenland had vanaf het begin al niets in de Eurozone te zoeken, maar na de gebleken schending van de afspraken had het land uit de Euro gemoeten en failliet moeten gaan. Anno nu had het er dan veel beter voor gestaan – in alle opzichten. De reden waarom men daarvoor niet koos was dat de Eurozone met alle geweld intact moest blijven. Voor die trots betalen wij allemaal een hoge prijs, maar de gewone Griek nog wel het meest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Lennart

@18: Maar als die noodleningen waren verstrekt zonder die bezuinigingen, dan zou de Griekse economie niet zo enorm zijn gekrompen, en dan zouden er heel veel minder problemen zijn geweest.

Nogmaals, waar heb je het idee vandaan dat de Griekse overheid geld in het laatje zou brengen ? Sorry dat ik erop terugkom, maar ik vind het idee zo idioot dat ik me echt afvraag hoe je erop komt …

  • Vorige discussie