634 m hoge Skytree blijkt ijzersterke wortels te hebben

Foto: copyright ok. Gecheckt 13-02-2022

De Tokyo Skytree mag zich met trots ’s werelds hoogste vrijstaande toren noemen. Nog voor oplevering slaagde het namelijk voor de zwaarste stresstest. Dat was op 11 maart 2011, toen Japan door zijn sterkste aardbeving werd opgeschrikt. De toren en de mensen die er op 600+ meter de laatste metertjes op zetten, bleven ongedeerd. Daarom, en alleen daarom mag de Tokyo Skytree trots op zichzelf zijn. Dat dankt de Skytree aan zijn speciale – 50 meter diepe – wortel-heipalen-structuur. Op het moment van de aardbeving waren twee andere aardbevingvoorkeringen nog niet aangebracht. De toren was dus voor zijn stabiliteit volkomen aan zijn wortels overgeleverd. Geen slechte prestatie.

De nieuwe zendmast voor Tokyo en omgeving – want dat is de Tokyo Skytree – telt 634 meter boven de grond. Vanaf 22 mei is hij voor het publiek toegankelijk. Nee, hij is niet het hoogste gebouw! Dat is en blijft de wolkenkrabber in Dubai. De hoogste toren is een veel slankere constructie dan een wolkenkrabber, en dat stelt andere technische eisen. En bouw je zo’n toren in een land dat elke dag meer of minder wakkelt op de breukvlakken van de continentale platen, en dat zijn eigen telsysteem heeft voor de tyfonen die er overwaaien (zo’n 30 per jaar), dan ga je als bouwer een enorme uitdaging aan.

Of je de toren mooi vindt, is een kwestie van smaak. En of je 30 resp. 40 euro over hebt om naar het platform op 350 resp. 450 meter hoog te varen, is natuurlijk ook een persoonlijke keuze. Het echte vertier, zo besloot eigenaar Tobu Railways, vindt onderaan zijn stam plaats. In de 310 shops, planetarium, acquarium en andere toeristenlokkers. Tobu denkt per jaar 25 miljoen dagjesmensen naar zijn Tokyo Skytown te lokken.

Op de site van bouwondernemer Obayashi kan je het  Bouwproces van de Skytree in beeld zien. Klik eerst rechtsboven daar  waar >>着工当初 staat, dan schiet de page naar de bodem en dan zie je het proces vanaf het begin / van onderaf. Je kunt de bouw vanaf drie perspectieven bekijken. Van het noord-oosten, pal van boven, of van boven van een afstand. Klik voor perspectiefwissel op de links direct boven de bovenste foto. Alle drie de moeite waard.

Beeld: Houtprent uit ongeveer 1830 eeuw, van Utagawa Kuniyoshi. Daar stond de Skytree ook al aan de horizon …. (waarschijnlijk een houtconstructie om een waterbron te boren).

Featured Foto Flickr cc Nee!

0

Reacties zijn uitgeschakeld