Demonstraties in Venezuela, ‘koopvrije dag’ in Argentinië

Foto: Consumenten protesteren tegen niet nakomen prijsafspraken. copyright ok. Gecheckt 06-11-2022
Serie:

ELDERS - Deze week behandelen we de protesten in Venezuela en leren we wat Argentijnse consumenten doen hun koopkracht op peil te houden.

De afgelopen weken zijn in Venezuela verschillende protestmarsen georganiseerd door studenten die tot de politieke oppositie worden gerekend. Zij demonstreren tegen de toenemende onveiligheid (op de campussen) en vóór de onafhankelijkheid van hun universiteiten.

Volgens de studenten versterkt de nationale overheid steeds verder haar greep op zowel publieke als private universiteiten. De universiteiten zijn van oudsher anti-Chavistische bastions, en zijn een doorn in het oog van de regering van president Maduro.

Bij de protesten vielen tot nu toe enkele gewonden, waaronder 12 politieagenten. Verschillende studenten zijn opgepakt vanwege geweldpleging. Volgens de regeringsgezinde pers gaat het om radicalen die de Maduro willen afzetten. Zij beschuldigen oppositiepoliticus Leopoldo López tot het aanzetten van geweld. Volgens insiders is López de gedoodverfde kandidaat van de oppositie bij de eerstvolgende presidentsverkiezingen.

Maar niet alleen de studenten gaan de straat op. Ook de vakbond voor journalisten heeft opgeroepen tot demonstraties. De journalisten vrezen voor hun baan omdat kranten moeite hebben om papier in te kopen. Het papier wordt geïmporteerd uit het buitenland. De overheid weigert echter regelmatig de benodigde dollars beschikbaar te stellen voor de inkoop van het papier. Hierdoor zijn al enkele kranten verdwenen. 

Een groot deel van de televisie- en radiostations is reeds in handen van regeringsgezinde eigenaren. De kranten vormden een van de weinige outlets om het geluid van de oppositie ten gehore te brengen. Door het gebrek aan krantenpapier lijkt het erop dat anti-Chavisten hun informatie voorlopig alleen nog van internet kunnen halen.

Ook vandaag staat er overigens weer een demonstratie op het programma, georganiseerd door studenten en oppositiejournalisten. Deze keer in de hoofdstad Caracas.

 

Argentijnse consumenten in opstand

De torenhoge inflatie zorgt ervoor dat Argentijnen steeds minder geld over houden voor het doen van de dagelijkse boodschappen. Via prijsafspraken met supermarkten en distributeurs probeert de regering enkele (basis)producten betaalbaar te houden voor de kleine portemonnee. Wie de afgelopen weken de supermarkten bezocht, merkte dat veel van de producten echter niet op voorraad waren, of alleen tegen hogere prijzen te koop waren.

De regering en activistische consumenten laten het er echter niet bij zitten. Via verschillende applicaties kunnen consumenten controleren of producten wel tegen de juiste prijs worden aangeboden. Ook is er een heuse kliklijn beschikbaar. Zo kunnen de Argentijnen winkels aangeven die zich niet aan de prijsafspraken houden.

Overtreders worden genadeloos aan de schandpaal genageld via televisieprogramma’s. Ook verschenen in Buenos Aires verschenen in de loop van de week duizenden posters waarop de eigenaren van verschillende grote bedrijven waren afgebeeld met de tekst “Zij stelen uw salaris”. 

Een groep consumenten riep afgelopen vrijdag zelfs uit tot ‘koopvrije dag’ vanwege de prijsverhogingen van verschillende supermarkten. Volgens de BBC gaven 30.000 Argentijnen gehoor aan de omroep om niet (meer) te kopen bij de bedrijven waar ongeoorloofde prijsstijgingen zijn geconstateerd.

Ook de Nederlandse multinational Shell ligt onder vuur. De regering staat prijsstijgingen van 6% toe, maar het olieconcern heeft de prijzen aan de pomp met maar liefs 12% verhoogd. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is dat nodig omdat de kosten tot wel 23% waren gestegen. Volgens de regering maakt Shell echter misbruik van de situatie. Wordt vervolgd…

 

Regelmatig verschijnen artikelen van Remi Lehmann in regionale dagbladen van Wegener (onder andere Brabants Dagblad en De Gelderlander). Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter.

Reacties (6)

#1 qwerty

Gaat weer lekker in Argentinië. Dacht dat het een beetje op orde was daar. Dat blijkt dus niet zo.

  • Volgende discussie
#2 Grolschje

Achterlijke socialisten die denken inflatie te kunnen stoppen door bedrijven te verbieden prijzen te verhogen. Het volk trapt er vaak nog in ook. Ze creëren alleen maar grotere problemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Andy Cap

@2: Hier achtereenvolgens een beschrijving van hetgeen rechts in Argentinie heeft aangericht:
http://www.academia.edu/1519165/An_analysis_of_Menems_Ten_year_regime_in_Argentina

En hoe links de zaak weer uit het slop getrokken heeft:
http://en.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9stor_Kirchner

Sommigen van die rechtse ballen beginnen nu net te doen of de deze laatste mondiale economische crisis een gevolg was van links beleid,

maar daar trapt het volk natuurlijk niet in

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

Ook Venezuela kampt met peak-oil. Het land is nog altijd een exporteur van aardolie en dat levert veel inkomsten (buitenlandse valuta) op. Maar de export krimpt met 3% per jaar en daardoor dalen de inkomsten. De overheid moet bezuinigen en dat pikken de burgers niet.

Compilatie van de rellen van de afgelopen dagen, met onaangename beelden van slachtoffers en vette conspiracy-muziek:
http://www.youtube.com/watch?v=TT8-UGv60P0

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 analist

@3: Term Paper Topic
An analysis of Menem’s Ten year regime in Argentina

Ok je citeert werkstukken van studenten nu?

Sommigen van die rechtse ballen beginnen nu net te doen of de deze laatste mondiale economische crisis een gevolg was van links beleid,

De linkse Kirchners, en de linkse Chavez/Maduro zijn best lang aan de macht geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Andy Cap

@5: “Ok je citeert werkstukken van studenten nu?”

Dat was me nog nog niet eens opgevallen, maar je hebt gelijk:

“Centre for Canadian, US and Latin American StudiesJawaharlal Nehru University, New Delhi”

Studenten uit India, kan je nagaan: die weten natuurlijk van toeten nog blazen, zijn bevooroordeeld en verdraaien de feiten, omdat ze EN links EN (dus) bevooroordeeld zijn.

Hoe dom van mij.

“De linkse Kirchners (…) zijn best lang aan de macht geweest.”

O, je hebt het geheel onbevooroordeeld gewoon niet gelezen,
maar wilt alleen de boodschappers verdacht maken.

“Analist”

  • Vorige discussie