Femke Halsema: 2007 was een suf tussenjaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Femke Halsema (Foto copyright Arnoud Boer)Eind september 2007 stond op GeenCommentaar.nl de Week van Democratie centraal. Op de site Wij Zijn De Baas organiseerde de gezamenlijke publieke omroepen tijdens die week een verkiezing van de beste verbetervoorstellen voor de democratie. Winnende voorstel was het pleidooi van Femke Halsema om naast een stem op een partij voortaan ook een voorkeur voor een coalitie uit te kunnen spreken. Aanleiding genoeg voor de redactie van GeenCommentaar.nl om haar te interviewen over democratie, de invloed van de media en het politieke jaar 2007.

Hieronder deel 3 van het interview.

GC: Zou u als politieke partij ook mee willen doen aan buitenparlementaire actie?

Femke Halsema: Ja hoor, dat doen we al constant. Een voorbeeld daarvan is CoolClimate, waarbij we als GroenLinks samengewerkt hebben met organisaties zoals GreenPeace, Milieudefensie en Natuurmonumenten. Maar naast het klimaatprobleem kan ik me ook voorstellen dat we voor andere thema’s dat zouden doen: Darfur, of de armoede in Nederland onder bijvoorbeeld kinderen.

GC: Zou u ook een buitenparlementaire actie tegen Geert Wilders ondersteunen?

FH: Nee, dat zou ik niet steunen. Waarom niet? Omdat in het geval van Wilders het om een persoon gaat, een politicus die je in het debat in de Tweede Kamer kunt bestrijden. GroenLinks kiest daarbij liever voor een zakelijke omgang met Geert Wilders, om inhoudelijk met hem in debat te gaan. Je maakt hem te belangrijk door een buitenparlementaire actie te starten.

GC: Ziet u bewegingen als die van Wilders en Verdonk als een bedreiging voor de traditionele partijen?

FH: Nee, die zie ik niet als een bedreiging. Uiteindelijk zijn zij ook gewoon onderdeel van het politieke bestel. Via verkiezingen zullen ze uiteindelijk door de kiezer beoordeeld worden. Ik zie de opkomst van bewegingen wel als een gevolg van het onbehagen van een bepaalde groep kiezers, moderniseringsverliezers zou ik ze willen noemen. Er is een groep mensen die het gevoel heeft geen grip meer te hebben op bijvoorbeeld de eigen leefomgeving.

Mijn reactie hierop zou echter niet zijn om te kiezen voor meer repressie, zoals Verdonk en Wilders, maar juist om deze mensen meer invloed te geven. Bijvoorbeeld door zoiets als wijkbudgetten in te voeren.

GC: Wat zou GroenLinks willen voorstellen om de invloed van mensen te vergroten op de democratie? Is GroenLinks niet juist tegen referenda?

Femke Halsema (Foto copyright Arnoud Boer)FH: Wij zijn geen voorstander van personenreferenda, zoals bijvoorbeeld bij rechtstreekse burgemeestersverkiezingen. Wij zijn voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. Maar referenda over specifieke thema´s, zoals bijvoorbeeld bij de Europese grondwet, of recent het nieuwe Europese verdrag, ondersteunen wij wel degelijk. Het debat dat kan plaatsvinden voorafgaand aan een referendum kan van grote waarde zijn voor de democratie.

Daarnaast ben ik een groot voorstander van een voorkeursstem op een coalitie tijdens parlementsverkiezingen, zoals ik al eerder besproken heb. Verder zijn we als GroenLinks voorstander van de mogelijkheid van burgerinitiatieven. We zien echter niks in staatkundige hervormingen, zoals D66 wil. Het districtenstelsel zoals zij dat willen invoeren: daar willen hun Engelse tegenhangers van de Liberal Democrats juist vanaf!

GC: Wat zijn voor u de hoogte- en dieptepunten van politiek 2007?

FH: [diepe zucht] 2007 was een suf tussenjaar. De regering heeft een groot deel van het jaar doorgebracht met praten. Het jaar miste wat mij betreft hoogtepunten.

GC: Hoe kijkt u verder naar het huidige kabinet?

FH: Het is geen krachtig kabinet. Na een jaar lijkt het al uitgeregeerd. Er zijn geen ideeën en het heeft geen eigen agenda, behalve dat de Minister van Financiën bij RTL-Z wil gaan zitten. Het gebrek aan een eigen agenda maakt dit kabinet reactief en een speelbal van de omgeving. Het is weinig stabiel, en wat dat betreft belooft het jaar 2008 een stuk interessanter te worden.

Deel 1 van het interview met Halsema’s visie op de democratiseringsvoorstellen (van de week v/d democratie) vindt u hier. Deel 2 over de politiek en de media hier.

Reacties zijn uitgeschakeld