“Fuck it, I’d rather die”

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022
, ,

Ik wil jullie voorstellen aan Mario*. Mario is een Amerikaan die ik al jaren ken via een forum voor modelbouwers. Hij is net over de zestig en heeft zijn leven lang eerlijk gewerkt. Een leven waarin niet altijd alles goed is gegaan, maar Mario sloeg zich er doorheen. Ik zal jullie de details besparen, maar Mario moet wellicht zijn eigen dochter uit de ouderlijke macht laten ontzetten. Dat u de stress waar deze man mee worstelt, een beetje begrijpt.

Het afgelopen weekend kreeg Mario voor de tweede keer in vier jaar een hartaanval. Ik laat hem even zelf aan het woord. Hij beschrijft hoe hij pakken vlees – zeg maar kiloknallers van de WalMart –  in stukken verdeelt, verpakt en in zijn vriezer legt:

45 minutes later I’m done. And I mean DONE. I’m sweating like a pig, I can’t catch my breath, my chest is tight as hell. I’ve only been standing and bagging meat. Big fucking deal! But I realize I’m having a minor heart attack. I grab a couple of aspirin and sit down. C. finally notices I’m not looking good. I manage to convince her not to call 911. What for? I can’t afford more medical bills and I’m not about to lose the house to the creditors and if it’s a bad heart attack it could cost me a million or more. Fuck it, I’d rather die. About an hour later the pains are gone and I’m feeling a lot better.

Een kennis van Mario heeft een verzekering die 80% van de kosten dekt. En die kreeg een rekening van 138.000 dollar van het ziekenhuis voor een behandeling aan drie hartslagaders, plus $6.000 voor tests, en dat is exclusief de nazorg. Mario zou dat al niet eens kunnen betalen, laat staan het volle pond dat hij als onverzekerde zou moeten ophoesten.

Er zijn ziekenhuizen in de VS die je ook behandelen als je geen geld hebt en forumleden uit andere staten bieden Mario nu aan om hem in huis te nemen zodat hij naar zo’n ziekenhuis kan gaan.

En dat heet vrije-marktliberalisme. Dat is wat “de markt” wil – de markt die Griekenland naar de kelder heeft gejaagd, die in Italië een ondemocratisch “zakenkabinet” heeft geforceerd, die markt die ondanks de waanzinnig slechte prestaties van rechtsliberale partijen op economisch gebied (Rutte, Berlusconi, Sarkozy) tòch weer gaat dalen als een linkse partij straks de grootste wordt. De markt is geen neutrale factor in het politieke veld, maar een machtsblok van rechtse vrije-marktkrachten die alle sociaal beleid om zeep wil helpen door middel van privatisering, met als argument het in de praktijk (NS en PostNL om er twee te noemen) al lang ontkrachte riedeltje dat de markt alles goedkoper en efficiënter kan en als doel meer vrijheid voor zichzelf. Hoe veel die vije markt om werkelijke vrijheid geeft, mag blijken uit hun innige liefdesverhouding met communistisch China.

Over dertig jaar zit ook u op de bank na te hijgen met een handje aspirines en een partner die 112 wil bellen. De vraag is of er dan nog mensen zijn die in de buurt van ziekenhuizen wonen waar ze je ook zonder credit card wel willen helpen. Want waar zouden die ziekenhuizen moeten staan?

*Mario is een pseudonym

Featured foto: 401K

Reacties (31)

#1 Tjerk

Die man moet veel betalen omdat Amerikane die 65 jaar en ouder zijn praktisch niks betalen voor dezelfde behandeling. Medicare drijft de kosten voor ziekenhuizen onnodig op, zodat mensen jonger dan 65 jaar de rekening gepresenteerd krijgen. Dit heeft verder niks met ‘vrijemarktliberalisme’ te maken.

  • Volgende discussie
#1.1 Prediker - Reactie op #1

Leg eens uit, hoe drijft Medicare de kosten op voor ziekenhuizen?

#1.2 Tjerk - Reactie op #1.1

Als je van de overheid $150K krijgt om iemand van boven de 65 te behandelen, ga je natuurlijk niet iemand van onder 65 behandelen voor een fractie van dat bedrag. De $150K vormt in feite de basis waarmee ziekenhuizen met verzekeraars gaan onderhandelen voor particulier verzekerden. Dan komen ze misschien op $130K uit. Voor niet-verzekerden zal dat bedrag ook rond $130K moeten liggen, want anders verliezen verzekeraars klandizie.

#1.3 Prediker - Reactie op #1.2

Okee, dus Medicare drijft de kosten helemaal niet op voor ziekenhuizen. zoals je hierboven beweerde. Het gaat helemaal niet om kosten, het gaat om ‘wat-de-gek-ervoor-geeft’.

Ziekenhuizen gedragen zich in jouw optiek blijkbaar als kunsthandelaren, die hun litho’s van Herman Brood niet verkopen voor 800 euro als ze die litho’s aan de overheid slijten voor voor 1.500 euro.

Die vreselijke overheid geeft (volgens jou) die ziekenhuizen zomaar gemiddeld $150.000 euro per behandeling van een 65-plusser, en ja dan denken die ziekenhuizen dat ze dat ook kunnen eisen van die arme zorgverzekeraars voor een gezonde kerel van 23, hoewel die behandeling vééééél minder kost.

Dat is je argument, toch?

Maar leg eens uit; waarom zouden verzekeringen daarin meegaan? Als het werkelijk zoveel goedkoper kan, waarom snijden die zorgverzekeraars dan de tussenpersoon niet gewoon weg en richten ze hun eigen ziekenhuizen op? Kunnen ze vast enorm mee besparen en dan wordt hun verzekering de populairste.

En als het zoveel goedkoper kán, waarom springen nieuwe ziekenhuizen niet in dit gat in de markt, waardoor ze hun veel te dure concurrenten de loef afsteken?

Zo werkt dat namelijk in een vrije markt-economie.

#1.4 Tjerk - Reactie op #1.3

Dat is geprobeerd, HMO’s heten ze. Maar hoe verleid je chirurgen om ook voor een HMO te gaan werken? Bij huisartsen is de situatie net andersom. De tarieven zijn blijkbaar zo laag dat ze nu Medicare patienten weigeren omdat de overheid een te lage vergoeding geeft (http://www.usatoday.com/news/washington/2010-06-20-medicare_N.htm), verzekeraars daarentegen betalen huisartsen beter!

  • Volgende reactie op #1.3
#1.5 Prediker - Reactie op #1.3

@10 Volgens mij snap je niet zo goed wat een HMO is.

Een HMO is een organisatie die via de werkgever collectieve ziektekostenverzekeringen aanbiedt, en die werknemers dan voorschrijft bij welke zorgverleners ze hun ziekenzorg moeten halen.

Ze kopen zorg groot in, zogezegd. Ook bepalen ze van te voren welke procedures wel en niet zijn gedekt. Zo drukken ze de kosten.

Soort combinatie van een collectieve verzekering via je werkgever en een naturaverzekering dus.

Maar daar had ik het niet over. Mijn vraag was waarom ziekenzorgverzekeringen niet zelf hun eigen ziekenhuizen opzetten, als het werkelijk zoveel goedkoper kan; of waarom er geen concurrerende ziekenhuizen zijn die in dat gat springen, als gewone ziekenhuizen zoveel te veel rekenen.

  • Volgende reactie op #1.3
  • Vorige reactie op #1.3
#1.6 Tjerk - Reactie op #1.3

Dat gebeurt wel, Kaiser is een HMO die eigen instellingen heeft.

  • Volgende reactie op #1.3
  • Vorige reactie op #1.3
#1.7 Prediker - Reactie op #1.3

Kijk aan, dan zal Kaiser wel retepopulair zijn bij werkgevers omdat ze zo goedkoop zijn en daardoor enorme winsten draaien. Toch?

  • Volgende reactie op #1.3
  • Vorige reactie op #1.3
#1.8 Tjerk - Reactie op #1.3

Kaiser is een non-profit en ‘populair’ in Californie.

  • Volgende reactie op #1.3
  • Vorige reactie op #1.3
#1.9 Noortje - Reactie op #1.3

Not for profit, voor de show. Belanghebbenden zijn zorgverleners en zorgverzekeraars. Kaiser heeft een snoeihard ‘selectie bij de poort’ beleid en er zijn diverse cases op internet te vinden van mensen die niet geholpen werden in medische nood, want geen lid (ik meen me een case van een zwangere vrouw te herinneren, die haar kind door handelen van Kaiser verloor, ik kijk of ik hem nog kan vinden).
Kaiser biedt op 1 punt een interessant perspectief: belangen van zorgverleners en zorgverzekeraars lopen gelijk op, dus preventie is key. I.t.t. nederland, waar preventiebudgetten drastisch gekort zijn de afgelopen jaren. Je weet tenslotte maar nooit of mebrouw x die obesitaspreventie heeft gekregen op 1 januari overstapt naar de andere zorgverzekeraar die dan van de investeringen profiteert.

  • Vorige reactie op #1.3
#2 Zwarte Os

En nu, hoe gaan we dit dan bekostigen? Boe zeggen is makkelijk, maar draag dan ook echte, relevante oplossing voor.

Daarbij klinken, met alle respect, mario en kennis niet echt als mensen die verantwoordelijk met hun gezondheid zijn omgegaan. Wat dat betreft voel ik mij niet geroep en om iemand anders te bekostigen terwijl ikzelf een zo gezond leven probeer te leiden. Met socialisme hoort ook een zekere saamhorigheid in hoe de maatschappij dient te functioneren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 pipo - Reactie op #2

Dat klinkt weer lekker sociaal zwarte os. Die mensen zullen het zelf gedaan hebben, allemaal. Van mensen zoals jij, die niet roken, niet drinken, een uur per dag bewegen, geen dierlijke vetten eten, geen voedsel met kunstmatige toevoegingen eten, geen ongelukken krijgen, geen stress in hun leven hebben en zeker weten dat ze geen genetische aanleg voor wat dan ook hebben kan inderdaad niet verwacht worden dat jullie opdraaien voor dat stelletje klaplopers waarvoor dat niet geldt…

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Asterix - Reactie op #2.1

En dan vergeet hij voor het gemak even alle arbeidsgerelateerde aandoeningen.
Die treden al op ondanks de arbowetten, maar worden helemaal onvermijdbaar als de werkgever druk gaat uitoefenen omdat het hem anders teveel geld gaat kosten en hij niet concurrerend meer kan zijn.
Ook zo’n zegening van de markt en de concurrentie.

  • Volgende reactie op #2.1
#2.3 Zwarte Os - Reactie op #2.1

Zoals gewoonlijk schiet je totaal het doel voorbij. Ik hoor nog steeds geen oplossingen en geen verwachtingen hoe mensen met een socialistisch stelsel er voor zullen zorgen dat men wel aandacht besteed aan de gezondheid.

Het enige wat ik toegeschoten krijg is moreel gewouwel en verwijten. Daar red je een nationaal budget niet mee. Wat moet er dan gebeuren? Gewoon alle buffers laten wegeten door draaideurpatienten? Kom dan eens met iets.

  • Vorige reactie op #2.1
#2.4 Ernest - Reactie op #2

Wel grappig. Ik stel me zo’n wereld voor van de zwarte os. Ergens op de snelweg botsen een paar auto’s op elkaar, iedereen manoevreert er omheen, hulpdiensten komen niet want de camera’s boven de weg registreerden aan de hand van de kentekens dat de bestuurders zware rokers zijn en boven de 70. Wegslepers duwen de auto’s aan de kant zodat het verkeer wat makkelijker doorrijdt. Verkeerspolitie bestaat niet, omdat de overheid vrijwel geen geld meer heeft voor politie is die wegbezuinigd en omdat het weggebruik voor eigen risico is (staat aan het begin van iedere oprit) is het je eigen probleem als je een ongeluk hebt. De wegenwacht gaat het verkeer niet regelen, die kijkt alleen of je auto nog werkt.

  • Vorige reactie op #2
#2.5 Zwarte Os - Reactie op #2.4

Ja hoor, een roep naar saamhorigheid of anders een privaat stelsel staat absoluut gelijk met een totalitair regime. Dat is precies waarvoor ik sta inderdaad. Ik heb het liefst dat mensen na hun 67e gewoon naar de afvalverbrander gebracht worden waarna we allemaal weer achter onze terminal gaan zitten om een ander in de gaten te houden.

#2.6 Asterix - Reactie op #2.5

Ach, wat een verspilling die afvalverbranding.
Ik heb hier nog een film liggen over groene koekjes…..
Goedkope grondstoffen en hoge winstmarges, moet kunnen !

#3 Trash

De hele verzorgingsstaat is in de VS sinds het tijdperk Reagan professioneel gesloopt. De bevolking is door agitprop zo gebrainwashed dat een groot deel denkt dat dit vrijheid betekent. In Nederland zijn we hier sinds paars mee bezig alhoewel het de laatste jaren in sneltreinvaart aan het gebeuren is. En de bevolking? Die wordt door politici en media wijs gemaakt dat dit voor hun eigen belang is. Net zoals het hele circus in Europa alleen aan de zuidelijke landen ligt en ze daar ook voor hun eigen bestwil alles kapot moeten bezuinigen.

Over een decennium is Europa ofwel uit elkaar geklapt ofwel een neo-liberale natte droom. Feit is dat het Nederland dat wij nu kennen dan onherkenbaar zal zijn. En reken maar dat alles behalve het neo-liberale gedachtegoed de schuld zal krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 lapis

“De markt” heeft Griekenland naar de kelder gejaagd o.a. omdat het daar goedkoper is om alle treinpasagiers per taxi te vervoeren (uitgaande van twee passagiers per taxi). Een beetje marktwerking kan best goed zijn. Uit jouw stukje daarentegen zou ik kunnen concluderen dat meer marktwerking alleen maar slecht is. Dat is niet het geval, net zoals meer socialisme niet noodzakelijkerwijs betekent dat we over dertig ook op maandagochtend zeven uur in de rij voor de supermarkt moeten staan voor de schaarse net geleverde kip, zoals in de Sovjet-Unie eind jaren tachtig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bontenbal

138.000 voor een behandeling. WTF? Dat is natuurlijk absurd hoog. Dat kunnen wij in NL ook niet betalen. Toch een belangrijke taak voor de zorgverzekeraars/artsen/overheid én patienten om de kosten in bedwang te houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Harry

Heel vervelend voor Mario en ik gun hem dit niet, maar ik heb toch wel wat opmerkingen:
Mario is onverzekerd. Dat kan in de VS alleen als je bewust zonder werk bent en jonger dan 65, want werklozen hebben immers recht Medicaid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Prediker - Reactie op #6

Tja, als je werkgever op zeker moment laat weten dat hij graag wil dat je met pensioen gaat, dan kun je beter gaan met een nog enigszins redelijke vertrekpremie. Zeker als je boven de zestig bent.

Maar goed: je zei…?

  • Volgende reactie op #6
#6.2 Debet - Reactie op #6

“Mario is onverzekerd. Dat kan in de VS alleen als je bewust zonder werk bent en jonger dan 65, want werklozen hebben immers recht Medicaid.”

Niet waar. In de VS ben je niet verzekerd:
1) als kleine zelfstandige. Zelfstandigen worden geacht hun eigen verzekering af te sluiten. Kosten: 10 tot 20 duizend per jaar voor een mager basispakket.
2) als langdurig werkloze. Na 99 (nu 79) weken verlies je je uitkering.
3) als tijdelijke kracht. Veel ‘contractors’ (zelfs goed betaalden) worden behandeld als zelfstandigen, en ontvangen alleen uurloon.
4) als laagbetaalde werknemer. Er is (nog) geen verplichting om werknemers te verzekeren.

  • Volgende reactie op #6
  • Vorige reactie op #6
#6.3 Harry - Reactie op #6.2

Wel waar:
1. Als je meer dan 107.000 dollar per jaar verdient mag je de kosten niet meer aftrekken van de belasting. Tienduizend dollar per jaar, ca 800 dollar per maand is al een luxe verzekering.
2. Na een bepaalde periode krijg je officieel geen uitkering en word je uitgeschreven als werkloze, tenzij je zelf actie onderneemt. Er wordt wel wat van je verwacht.
3. Contractor op uurloon als zelfstandige kan, ook in Nederland, komen we weer bij 1 uit. Moet alleen niet de schijn hebben van werkgever- werknemerrelatie
4. Er is wel een verplichting werknemers aan te melden bij een verzekeringmaatschappij. De werkgever is volledig aansprakelijk voor de kosten indien de werknemer niet aangemeld is.

Wel eens berekend wat een hardwerkende zelfstandige met een bruto inkomen van ca. € 60.000,= in Nederland aan ziektekosten en AWBZ kwijt is?

#6.4 Debet - Reactie op #6.3

1. Voor $10,000 per jaar heb je echt geen luxe verzekering. Als er iets ernstigs aan de hand is blijf je toch nog met tienduizenden aan kosten zitten die de verzekering niet betaald.
2. Sinds 2007 zijn er zo’n 8 miljoen Amerikanen extra die niet meer deel uit maken van de beroepsbevolking. Die hebben daar volgens jou voor gekozen.
3. zie 1 inderdaad.
4. De verplichting om werknemers te verzekeren gaat pas van start in 2014, en het is maar de vraag of het er werkelijk van komt, aangezien het juridisch aangevochten wordt. Bovendien geldt de verplichting niet voor werkgevers met minder dan 50 werknemers. Verder hebben verschillende werkgevers om een uitzondering gevraagd en gekregen.

#6.5 Dehnus - Reactie op #6

Ook al ben je verzekerd maakt het nog niks uit. Verzekeraars hebben daar vaak mensen in dienst om onder claims uit te komen. Gaat soms behoorlijk ver. Als je denkt dat verzekeraars hier erg zijn, moet je daar eens komen. Lewis Black zei een keer iets leuks in een interview, iets in de trent dat hij drie keer verzekert was. Via de Schrijversbond, via de bond van standup comedians en ik dacht via zichzelf (maar die laatste weet ik niet 100 procent meer zeker. Maar dacht je dat hij het voor elkaar kreeg een van die drie ook maar iets te laten uitkeren :).

  • Volgende reactie op #6
  • Vorige reactie op #6
#6.6 Olav - Reactie op #6

Harry: Mario is onverzekerd. Dat kan in de VS alleen als je bewust zonder werk bent en jonger dan 65, want werklozen hebben immers recht Medicaid.

“alleen als je bewust zonder werk bent” – ik weet niet eens wat je bedoelt.

Onverzekerde Amerikanen zijn er in allerlei soorten. Werkend en niet werkend. Medicaid kan je gewoon opzoeken, het is ook helemaal niet zo dat iedereen die arm en/of werkloos is daar automatisch voor in aanmerking komt. Was dat maar zo.

  • Vorige reactie op #6
#7 Harry

Het leven is keuzes maken, in dit geval blijkbaar liever hartproblemen in combinatie met een modelbouwhobby.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Harry

Een kennis van mij werkte jarenlang aan de lopende band bij Chrysler’s New Jersey Plant. Kon er op zijn 47ste (jaar 2001) uit met de garantie dat hij doorbetaald kreeg tot zijn 65ste. Iedere maand 5200 dollar bruto tot zijn 65ste!! Het enige dat hij moest verzorgen was ziektenkostenverzekering en pensioen.
Zo gezegd zo gedaan, hij nam een klein baantje bij UPS om in zijn ziektekosten te kunnen voorzien en spaarde zelf voor zijn pensioen.
We hebben hem steeds gewaarschuwd, wat doe je als Chrysler failliet gaat……..
Nu is hij net 59 en staat hij broodjes te smeren bij een Subway, gedeeltelijk op uurloon en gedeeltelijk op omzet. Niets is voor eeuwig, ook geluk niet!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bullie

Vriend van mij in Shanghai moest een MRI-scan. Geen wachtlijst, zelfde dag aan de beurt. Machine draait dag en nacht door. Natuurlijk wel zelf betalen. Kosten omgerekend 110 euro. WTF??

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Ries

002 Zwarte Os: “Daarbij klinken, met alle respect, mario en kennis niet echt als mensen die verantwoordelijk met hun gezondheid zijn omgegaan.”

en dan:

011: Zwarte Os: “Het enige wat ik toegeschoten krijg is moreel gewouwel en verwijten.”

ff fair: wie begon er met moreel gewauwel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie